Kraljica Banjskog Turizma - O Banji

 Razvoj moderne Vrnjačke Banje započeo je 1868. godine radom Osnivačkog društva, najstarije turističke organizacije na Balkanu. 

Centralni Vrnjački park, Topla voda, Vrnjačka Banja



Noviji period Vrnjačke Banje donosi velike promene, razvija se u turističku destinaciju sa kojom se može porediti sa najvećim turističkim centrima Evrope.
Parkovi, promenada, znemenosti Banje, dobijaju neki novi moderni izgled. Zdravstveni turizam je jedan od najpriznatijih u Evropi, sa dolaskom velikog broja investitora, razvijaju se savršeni Hotelski kompleksi kategorisani po četiri i pet zvezdica sa izuzetnom ponudom smeštajnog kapaciteta, wellness i spa centri za opuštanje i odmor, bazeni zatvorenog tipa, bogatim restoranskim sadržajem, dodatni prateći programi za najmladje, usluge na nivou vrhunskih hotelijerskih objekata.
Manifestacije i brojna dešavanja iz oblasti zabave, kulture, sporta i rekreacije Banju svrstava u top destinacije Srbije. Najpoznatiji Vrnjački karneval u mesecu julu, tokom sedmodnevnim dešavanja Vrnjačkoj Banji dovodi preko pola miliona turista iz različitih krajeva sveta. Dešavanja poput Muzičkih koncerata poznatih zvezda, jedan od najveći festivala elektronske muzike Love Fest, Filmski festival, Dani Danila Bata 
Stojković banju obogaćuje izuzetan sadržaj tokom turističke sezone.

Banja sa pravom dobija epitet najkorisnije, najatraktivnije i najposećenije turističke destinacije Srbije.

Dobro došli u Kraljicu Banjskog Turizma


Vrnjačka banja se nalazi u centralnoj Srbiji u Raškom okrugu. Udaljena je oko 200 km od Beograda, 25 km od Kraljeva i 7 km od Trstenika. Smeštena je između planine Goč (1216 m) i Zapadne Morave.
Klima Vrnjačke Banje je umereno kontinentalna sa uticajem planinske klime. Leta su sa svežim jutrima i večerima zbog vetra koji duva sa Goča prema Zapadnoj Moravi, a zime su snegovite i bez oštrih mrazeva. Srednja godišnja temperatura iznosi 10,5°C, a srednja letnja 20°C.

U Vrnjačkoj Banji se nalazi sedam mineralnih izvora. To su: Topla voda, Slatina, Snežnik, Jezero, Borjak, Beli izvor i Vrnjačko vrelo, od kojih se za terapije koriste četiri (Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina ) dok se dve flaširaju kao stona mineralna voda (Voda Vrnjci sa izvora Topla voda i Vrnjačko vrelo).
Vrnjačke mineralne vode se primenjuju kod lečenja:

šećernih bolesti
stanje posle preležene zarazne žutice
hroničnog zapaljenja creva i želuca
bolest žučne kese i žučnih puteva
čira u želucu i dvanaestopalačnom crevu
bolest bubrežne karlice, mokraćne bešike i mokračnih puteva i drugih bolesti.

Vrnjačka Banja ima veoma dugu tradiciju lečilišta. Na vrnjačkom toplom mineralnom izvoru u vremenu od II do IV veka Rimljani su izgradili lečilište i oporavilište AQUAE ORCINAE. O tome svedoče i arheološki nalazi u užem jezgru rimske banje, odnosno, bazena za kupanje, rimskog izvora tople mineralne vode (Fons Romanus) i mnoštvo kovanog novca koji ostavljan u lekovitom izvoru. Ovde su na lečenje i oporavak mahom dolazili rimski legionari, kao i romanizovana aristokratija starosedelaca.